Wysyp grzybów. Zbieracie, kupujecie, fotografujecie i suszycie albo wkładacie do słoiczków i zalewacie octem. Mamy dla Was specjalny przepis, który znany jest od ponad stu lat. Jest najprostszy, ale grzybki według niego są po prostu przepyszne. I uwaga! Nie używamy do niego żadnej cebuli ani marchewki.
Przepis na grzybki w occie prababci Marysi
Potrzebujemy na zaprawę: 2 szklanki wody, trochę mniej jak szklanka octu, 4 łyżki cukru, sól - jedna łyżeczka. (To zagotowujemy)
Ten przepis na grzybki w occie każe sparzyć wrzątkiem grzyby (obrane w garnku zalać wrzątkiem) i zaraz odlać. Wsadzić do garnka sparzone grzyby, zalać wodą i zagotować - do szumowania - od razu odcedzić - nie gotować. Koniecznie przepłukać wodą. Na koniec wsadzić do garnka, zalać wodą i gotować 5-10 minut. Grzyby osolić według swojego gustu.
Przygotowujemy małe słoiczki. Do każdego wkładamy 3 ziarenka ziela, liść laurowy i 12 ziaren pieprzu. Grzyby odcedzamy i gorące wkładamy do słoiczków natychmiast zalewając gorącą zaprawą z octu przyrządzoną jak powyżej!
Słoiczki zakręcamy i układamy do ostygnięcia odwracając wieczkiem na dół. Grzyby są kruche. WSPANIAŁE! Najlepsze prawdziwki i podgrzybki.
SMACZNEGO
Konin.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?