MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Chrzan, podobnie jak czosnek, uznawany jest za naturalny...
fot. maridav/1123rf.com

Dlaczego warto jeść chrzan? Wspomaga trawienie i odporność. Dodaj go nie tylko do wielkanocnego jajka. Jak zrobić domowy chrzan tarty?

Chrzan to naturalny antybiotyk

Chrzan, podobnie jak czosnek, uznawany jest za naturalny antybiotyk ze względu na swoje silne właściwości antybakteryjne. Zawdzięcza je zawartej w nim synigrynie, która jest glikozydem siarkowym. W organizmie jest ona rozkładana do izotiocyjanianu allilu, który działa na bakterie, takie jak Escherichia coli. Dzięki temu chrzan zwalcza infekcje bakteryjne układu pokarmowego, ale też układu moczowego, a także zatrucia i infekcje górnych dróg oddechowych.

Zobacz również

Noc świętojańska. Plenerowy spektakl w Młynach i Busku-Zdroju

Noc świętojańska. Plenerowy spektakl w Młynach i Busku-Zdroju

Koncert "Od nocy do nocy" w Busku-Zdroju. Zaśpiewa Joanna Aleksandrowicz z zespołem

Koncert "Od nocy do nocy" w Busku-Zdroju. Zaśpiewa Joanna Aleksandrowicz z zespołem

Polecamy

Ten fast food z kiełbaską zrobisz w domu. Sekretem jest genialny sos. Pasuje do meczu

Ten fast food z kiełbaską zrobisz w domu. Sekretem jest genialny sos. Pasuje do meczu

Popularny płyn do płukania jamy ustnej zwiększa ryzyko raka? Szokujące wyniki badań

HIT DNIA
Popularny płyn do płukania jamy ustnej zwiększa ryzyko raka? Szokujące wyniki badań

Nie uwierzysz, ile czasu trwa najdłuższy lot świata. Nie każdy by wytrzymał

Nie uwierzysz, ile czasu trwa najdłuższy lot świata. Nie każdy by wytrzymał