MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Warzywa są bardzo zdrowe, jednak niektóre można gotować...
fot. pixabay.com/materiał ilustracyjny

Gdy podgrzejesz ponownie te produkty, możesz się zatruć. Oto jedzenie, które trzeba zjeść od razu po przygotowaniu

Szpinak, seler, buraki, rzepa, sałata i rzodkiewki

Warzywa są bardzo zdrowe, jednak niektóre można gotować jedynie jeden raz. Należą do nich właśnie: szpinak, seler, buraki, rzepa, sałata i rzodkiewki. Ich ponowna obróbka cieplna sprawia, że zawarte w nich azotany przekształcają się w substancje toksyczne, czyli azotyny. Warto o tym pamiętać zwłaszcza w kontekście różnych zup czy sosów, które najczęściej przygotowuje się na kilka dni.

Sprawdź wszystkie produkty, których nie wolno podgrzewać drugi raz ---->

Czytaj też:Tyle kalorii mają w sobie pączki! Sprawdź

Zobacz również

Krzysztof Lijewski, drugi trener Industrii: Moim zdaniem błąd był ewidentny

Krzysztof Lijewski, drugi trener Industrii: Moim zdaniem błąd był ewidentny

Najrozmaitsze cudeńka na Bazzarze, pchlim targu w fosie rzeszowskiego zamku [GALERIA]

Najrozmaitsze cudeńka na Bazzarze, pchlim targu w fosie rzeszowskiego zamku [GALERIA]

Polecamy

Prokuratura wszczęła śledztwo w sprawie zastrzelenia ciężarnej łani

Z OSTATNIEJ CHWILI
Prokuratura wszczęła śledztwo w sprawie zastrzelenia ciężarnej łani

Lecisz do Włoch? Odwiedź Monte Cassino. W tym roku szczególnie warto tam być

Lecisz do Włoch? Odwiedź Monte Cassino. W tym roku szczególnie warto tam być

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz