MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiszona kapusta to jedna z najłatwiej otrzymywanych kiszonek...
fot. yelenayemchuk/123RF

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Kiszona kapusta

Kiszona kapusta to jedna z najłatwiej otrzymywanych kiszonek – do jej przygotowania potrzeba jedynie poszatkowanych liści kapusty odmiany białej lub czerwonej oraz soli. Nie potrzeba nawet bakterii starterowych, ponieważ znajdują się one na skórze dłoni. Z tego powodu kiszonkę przygotowuje się czystymi rękami bez użycia rękawiczek. Warstwy rozdrobnionego warzywa ugniata się i przesypuje solą. Jej dodatek jest niezbędny, by wytworzyć korzystne warunki do rozwoju bakterii Lactobacillus, a jednocześnie niesprzyjające m.in. tym gnilnym. Wysoka zawartość soli w kiszonkach, która przekracza 1 procent, to praktycznie ich jedyna wada, pozytywne efekty przynosi jednak spożywanie ich na surowo w niewielkich ilościach, np. 3 łyżek dziennie

Zobacz również

Rodzinny festyn w Woźnikach. Zabawa była znakomita!

NOWE
Rodzinny festyn w Woźnikach. Zabawa była znakomita!

W czasie wakacji w Gorzowie dzieci się nie zanudzą. Mogą iść z rodzicami na trening

NOWE
W czasie wakacji w Gorzowie dzieci się nie zanudzą. Mogą iść z rodzicami na trening

Polecamy

Nie uwierzysz, ile czasu trwa najdłuższy lot świata. Nie każdy by wytrzymał

Nie uwierzysz, ile czasu trwa najdłuższy lot świata. Nie każdy by wytrzymał

Nowacka zapewnia: nową podstawę poznamy do końca miesiąca

Nowacka zapewnia: nową podstawę poznamy do końca miesiąca

Szybki sposób na gładką skórę po goleniu. Produkty łagodzące masz w zasięgu ręki

Szybki sposób na gładką skórę po goleniu. Produkty łagodzące masz w zasięgu ręki