MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
9 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tradycyjne gotowanie warzyw, bulw oraz mięsa wiąże się ze...
fot. nito500/123RF

Te błędy podczas gotowania mogą zmniejszyć ilość składników odżywczych w potrawie. Wyeliminuj je i ciesz się pełnowartościowym posiłkiem

Gotowanie w dużej ilości wody

Tradycyjne gotowanie warzyw, bulw oraz mięsa wiąże się ze stratami składników odżywczych na skutek wypłukania ich do wody. Obniżeniu ulega przede wszystkim zawartość witamin z grupy B, witaminy C, a także przeciwutleniaczy, takich jak glukozynolaty obecne w brokułach i kapuście. Zdecydowanie korzystniejsze jest gotowanie na parze, które eliminuje problem zanurzania składników potrawy w wodzie lub zmodyfikowanie dotychczasowych zwyczajów.

By ograniczyć straty substancji o prozdrowotnych właściwościach, należy:
• gotować produkty jak najkrócej, aby nie dopuścić do ich rozgotowania,
• w minimalnej ilości wody,
• od wrzątku – zamiast od zimnej wody.

Zobacz również

Pociąg znów pojedzie do Sierakowic? Po wakacjach mają podpisać „pakt”

Pociąg znów pojedzie do Sierakowic? Po wakacjach mają podpisać „pakt”

Dlaczego szkoła nie uczy życia? Polski system edukacji a rynek pracy
Materiał informacyjny

Dlaczego szkoła nie uczy życia? Polski system edukacji a rynek pracy

Polecamy

Nowa Toyota GR Yaris. Zmieniono nie tylko skrzynię biegów

Nowa Toyota GR Yaris. Zmieniono nie tylko skrzynię biegów

Najlepszy sposób na gotowanie brokułów. Poznaj 3 metody

O TYM SIĘ MÓWI
Najlepszy sposób na gotowanie brokułów. Poznaj 3 metody

Ten ekspresowy chleb piekę co kilka dni. Rumiana i chrupiąca skórka jest obłędna

Ten ekspresowy chleb piekę co kilka dni. Rumiana i chrupiąca skórka jest obłędna